Giornada intranatzionali de is museus “Musei in un mondo che cambia” obertura istraordinària cun intrada smenguada me in is situs culturalis de gùspini e montibéciu

locandina

Wednesday, May 16, 2012 - COMUNE DI GUSPINI

mércuis 16 de Maju de su 2012 – Comunu de Gùspini

Arriciu, pubbricaus: Giornada intranatzionali de is Museus « Musei in un mondo che cambia ». Comunu de Gùspini

Su 18 de Maju arruit sa data de sa Giornada Intranatzionali de is Museus, promóvia de su “ICOM” (International Council of Museums) e organizada dónnia annu de su 1977, afrontat, in dónnia editzioni, una chistioni diversa relativa a sa realidadi de is museus. Sa giornada de su 2012 est dedicada a s’argumentu “Musei in un mondo che cambia. Nuove sfide, nuove ispirazioni.” ( Museus in d-unu mundu chi càmbiat. Isfidas nobas, ispiratzionis nobas.). Is realidadis de is museus de totu su mundu, in custa data, si domandant cumenti is museus crescint e modellant su própriu benidori ma puru cumenti afrontant e interpretant chistionis chi andant de su cambiamentu de su clima a is mezus nous.
S’avenimentu no si limitat però scéti a su cunfrontu intra is adetus a is trabballus ma previdit, pruscatotu in Italia, bàsciu su cuntrollu de su Ministeru a Benis Culturalis, chi is Museus ativint propostas in gradu: de promovi su patrimóniu de is museus, de sensibbilizai asuba sa realidadi de is museus de su territóriu, de donai spinta po totu su chi arriguardat su torrai a promovi su sistema culturali italianu.
Su Comunu de Gùspini no si tirat agoa rispetu a custu impignu culturali importanti e, a parti is propostas internas a s’organizatzioni previstas po cenàbara, stabbilit, po su finecida, s’obertura istraordinària cun d-unu billetu de intrada smenguau de su 50% me in is situs culturalis comunalis me in dìs de sàbudu 19 e domigu 20 de Maju. Me in su finecida duncas si podint visitai, a mitadi de prétziu, is domus de is operàius e s’ex-depositu de is minerali ande su cantieri Sant’Antonio, is oficinas mecànicas e sa funderia (scallatoriu), sa Palàtziu de sa Diretzioni ande su burgu mineràriu de Montibéciu e is domus “ Casa Murgia e Montetempo”, me in su centru de sa bidda de Gùspini.
Unu motivu in prus po visitai, in custas dìs, su situ chi at bintu su prémiu EDEN 2011 ( European Destination of Excellence).